Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει μια δυναμική επιστροφή στο open source και οφείλω να ομολογήσω πως δεν το έχω μετανοιώσει καθόλου. Για κάποιο λόγο έχω απογοητευτεί εντελώς από την Apple (fanboys/girls μην βαράτε) και λιγότερο από τα Windows (τα Windows 7 με υπηρέτησαν μια χαρά τα τελευταία χρόνια), ωστόσο αποφάσισα πως πρέπει επιτέλους να γίνω λίγο πιο expert σε linux-based συστήματα. Άλλωστε εκεί καταλήγει το 90% των πραγμάτων που φτιάχνω…
Εκτός λοιπόν από το switch μου σε Android, με το Nexus 4 (από iPhone 3GS) τον περασμένο Δεκέμβρη, φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω και switch και στο desktop μου. Η διανομή που με κέρδισε μετά από μερικά tests, ήταν το Linux Mint (με Xfce για default windows manager ωστόσο έχω και τα KDE/MATE για να ρίχνω μια ματιά και εκεί) το οποίο χρησιμοποιεί τα repositories του Ubuntu. Αυτό σημαίνει ευκολία και υποστήριξη Ubuntu χωρίς ωστόσο να έχεις Ubuntu (για κάποιο λόγο δεν με κέρδισε). Με άλλα λόγια το μόνο “κλειστό” προϊόν που μου έχει απομείνει πλέον είναι το iPad 2 (χωρίς retina-display), που κάποια στιγμή στο μέλλον μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιο nexus.
Από εφαρμογές δεν μου λείπει τίποτα, ίσα-ίσα στο linuxακι καταφέρνω να βρίσκω περισσότερες λύσεις οι οποίες είναι και δωρεάν! Πιο συγκεκριμένα και για web-development έχω τα εξής:
- LAMP (Apache2-mySQL-PHP)
- phpMyAdmin (web-based) και MySQL Workbench (desktop-based) mySQL clients
- Sublime 2 και Bluefish για text-editors (έχω συνηθίσει τον πρώτο μιας και τον χρησιμοποιώ πολύ καιρό, έχω και άδεια κτλ., ωστόσο και ο δεύτερος μια χαρά είναι. Μπορείτε να βρείτε και πολλούς άλλους αξιόλογους open source text editors στο linux, οπότε μην αγχώνεστε)
- Photoshop CS2 (διανέμετε δωρεάν από την Adobe και τρέχει άψογα κάτω από Wine)
- Ruby + ruby gems για SASS + SCSS (έχει κυκλοφορήσει και το Koala ωστόσο δεν καταφέρει να το κάνω install για κάποιο λόγο)
- nodejs για διάφορα άλλα tools όπως Grunt.js
- Από browsers τώρα έχουμε πολλούς: Chrome (και όχι τον πιο ανοιχτό Chromium, με χαλάει για κάποιο λόγο), Firefox, Opera, Lynx (για την πώρωση). Για IE τώρα η Microsoft έχει κάνει εξαιρετική (ναι εξαιρετική) δουλειά πάνω σε αυτό και δίνει δωρεάν VMs (για virtual box) με όλους τους συνδυασμούς windows/IE που μπορείτε να φανταστείτε!
Για τα υπόλοιπα τώρα, το Linux έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά και δεν θα έχετε πρόβλημα στο να δείτε video, να ακούσετε μουσική κτλ. Μέχρι και το Steam έχει κυκλοφορήσει για να παίζετε και κανένα παιχνίδι την προκοπής (αν και προτιμώ το PS3 μου). Αν το κόλλημα σας πάντως είναι το software (για κάποιο λόγο αυτό είναι το πρόβλημα των περισσότερων) στο Linux υπάρχουν άπειρες περισσότερες λύσεις και μάλιστα οι περισσότερες είναι και ποιητικές και free*. Ρίξτε μια ματιά πόσες επιλογές έχετε και θα με θυμηθείτε.
*Free as freedom 😉